ПРАВИЛА за ТАНЦОВИ ДИСЦИПЛИНИ

ПРАВИЛА – ТАНЦОВИ ДИСЦИПЛИНИ

КЛАСИЧЕСКИ БАЛЕТ:

Класически, Характерни танци от класическия репертоар на балета. Неокласика.
Оригинални балетни хореографии (напр: Лебедово езеро, Баядер и т.н.). Новосъздадени хореографии са разрешени.
Палци не са разрешени до 12-годишна възраст. Ако все пак се използват, по осмотрение на балетния педагог, съдиите много строго ще наказват неточността в палцовата техника /или отсъствието на такава/.

ХАРАКТЕРНИ ТАНЦИ – ЕТНО:

Оригинална хореография е позволено, но не е задължително.
Фолклорната традиция и характерът на танца трябва да бъдат запазени.
Костюми, музика и танцови елементи трябва да отразяват характера на танците на народите.
Не е позволено смесване на взаимно-изключващи се танцови стилове /напр: акро денс и испанско фламенко и др./. При такава ситуация, танцовата хореография излиза от стила и танцът ще бъде преместен от професионалното жури в друг стил, съответстващ на показаното.

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО / МОДЕРЕН ТАНЦ – КОНТЕМПОРАРИ/:

Съвременен: Експериментална хореография, която се стреми да продължи и да развива нов речник в танца.
Модерен: емоционален разказ в танц, който отразява техники и характеристики на модерния танц от пионери като Марта Греъм, Хосе Лимон, Лестър Хортън.

НЕОКЛАСИКА

Неокласика е форма на танц, който обединява елементи както от класическия балет, така и от модерния танц
Счита се, че основите на съвременния балет са поставени от Джордж Баланчин (Георгий Мелитонович Баланчивадзе) – американски балетмайстор и хореограф от грузински произход. Неговият стил днес се нарича неокласически балет. Друг балетист, представител на модерния балет, който се учи от Баланчин, е Михаил Баришников – съветски и американски хореограф, танцьор и актьор, считан за един от най-добрите балетисти в света. Много класически балетни студия също изпълняват модерен балет.

ЛИРИКЪЛ:

Lyrical-Лирикъл: Продължаване на съвременната танцова техника, която позволява свобода на изразяване и движение, вдъхновени от текстовете на песните и музикалното съдържание.

OPEN /DANCE SHOW:

Синтез на различни танцови стилове с новосъздадени хореографии. Всички танцови техники са позволени. Разрешено смесване на стилове. ДОПУСКА СЕ ДО 1 АКРОБАТИКА ТИП САЛТА, МАХОВИ, ВИНТОВИ ПРЕМЯТАНИЯ БЕЗ РЪЦЕ, ако е оправдано това включване от хореографията. В този стил акробатиката не носи бонуси и не е предимство.

АКРО-ДЕНС * АКРОБАТИК ДЕНС:

Танц с акробатични елементи, подчинени на хореографска идея. Най-важно е в изпълнението да преобладават елементи на танц. Не се толерира показване на акробатики, без да са защитени от хореографията. Всички стилове са позволени, но трябва да бъдат креативни в тълкуването. Той ще бъде оценяван като танц, а не като гимнастическо съчетание.

Акробатики са позволени, но танцовите елементи трябва да бъдат доминиращи /минимум 50/50%/.

ДЖАЗ:

• JAZZ: Музиката трябва да отразява джаз традицията. Тя може да бъде: театър, латино джаз, арт-джаз, лиричен джаз. Стиловете и стъпките трябва да показват техниката на джаз танца (напр. да аута, джаз пируети, скокове и т.н.).

МЮЗИКЪЛ-ТЕАТЪР:

• МУЗИКАЛЕН ТЕАТЪР-МЮЗИКЪЛ ТЕАТЪР: Всички стилове са разрешени, включително класически и съвременни мюзикъли.
Примери: от 1930 година („Аз пея под дъжда”, „Оклахома”, „Кабаре“ и др.) до наши дни („Mamma Mia”, „Чикаго” и др.).Сюжет, характер и костюм, трябва да отразяват избрания музикален театър, да бъдат разпознаваеми.

ЛАТИНО ШОУ

Представените хореографии да са на база на автентичните латино стъпки – салса, меренге, бачата, самба, като сюжета в танца се толерира.

УЛИЧНИ ТАНЦИ:

Спадат към категорията на уличните танци. Трябва да са от различни стилове на хип-хопа като напр. Oldschool и Newschool.
Oldschool включва: popping, locking, jazzrock, hype
Newschool включва: newstyle, krumpin, dance hall.
Housedance се счита в категория, която включва: wacking, voguing, experimental.

Използвайте хореография, за да се вдъхновите, но не копирайте.
Обиден език и изразяване на насилие са забранени в текстовете на музиката и изпълнението.
Акробатични / Break движения са позволени, но танцовите трябва да бъдат доминиращи /минимум 50/50%/.

БРЕЙК:

Стилове в рамките на брейкденс са: footwork (напр: six-step, knee-step), up-rock (напр: battle-rock, indian-step), powermoves (напр: headspin, windmills * вятърни мелници), freezes (clash, baby-freeze * сблъсък бебе замразяване), acrobatics (напр: flips/screws, butterflies * обръщане / винтове, пеперуди).
Freestyle секции са разрешени, но не трябва да доминират.

MTV DANCE:

Синтез на различни танцови стилове с новосъздадени хореографии, вдъхновен от MTV.

ПРОДУКЦИЯ:

Трябва да има ясна тема и сюжет, които разказват история – театрално пътуване, което има начало, среда и край.
Всички танцови стилове са позволени.
Само за групи над 9 участника.
За някои международни фестивали минималния брой танцьори в продукция спада до 9.

ПОДДРЪЖКИ:

Разрешени са подходящи поддръжки във всички възрасти и категории за подсилване на хореографската мисъл. Такива, които не са присъщи за съответния стил, ще дадат основание изпълнението да бъде преместено в друг стил.

МАЖОРЕТНИ ТАНЦИ:

Колективите се състезават само с групови хореографии. Състезателната част се провежда в две направления: Парадни /с батони/ и Танцови /с помпони или друг уред/ мажоретни танци. Всеки колектив има право до 2 танца във всяка възрастова група и направление. Не е задължително да се участва и в двете направления.

БОЛИВУД:

Това е танцов стил, който се доближава до традиционния индийски танц и различните му стилове, с присъщи усъвременени стилизирани елементи и комбинации. Изключително важна роля играе визията на изпълнителя – костюм, грим, прическа. Костюмът може да бъде както класически, така и модернизиран, стига да отговаря на визията на индийската култура. Могат да се използват различни аксесоари за крака, коса, ръце, грим, подходящи за възрастта. Както при всички характерни танци на народите е необходимо изпълнението да носи изразителност, характерна за пресъздаваната култура.

БЕЛИ ДЕНС:

В този стил се допускат ориенталски танци от всички рановидности: Класически и Шоу бели денс. С приоритет са класически бели денс хореографии при оценяването на журито. Представянето е на серии с:

1. Първоначална 0,30 мин. обща импровизация на музика на организатор;

2. 0,30 мин. индивидуална импровизация на музика на организатор;

3. Индивидуална хореография на собствена музика.

Ориенталският танц е един от най-древните на света, като за негова родина се приема Средния Изток и Северна Aфрика. В началото танцът се е изпълнявал като част от различни ритуали и за забавление. Ориенталският танц може да бъде разделен на две стила    Raqs sharqi– който се приближава към западните разбирания за арабски танц и се използва за различни шоу-програми и Raqs baladi  – който е фолклорният стил, изпълняван от мъже и жени по време на различни празненства.  Понятието Belly dance навлиза при разпространяването на ориенталските танци в Европа и Северна Америка. Няма строги ограничения за костюми в различните възрасти. Важат общоприетите правила за съобразяване на движенията, костюма, музиката, грима и излъчването с възрастта. Препоръчваме този стил да се показва във възраст над 12 г., предвид спецификата и предназначението му!

Уважаеми колеги-хореографи и ръководители, молим да се съобразявате максимално с чистотата на танцовите стилове, за да има лоялна конкуренция, обективно и справедливо оценяване спрямо всички, които „играят по правилата”!

Категории
Facebook страница