ДИСЦИПЛИНИ * DISCIPLINES

ДИСЦИПЛИНИ

Ние в ESDU сме наясно, че танцът е свободна и постоянно променяща се форма на изкуство, която не се поддава на правила и стандарти. Но все пак за да се категоризира и оценява, ние имаме създадени ясни правила и ръководни принципи към които да се придържаме и които описваме за Вас.

Ballet

Исторически танци, класически балет, неокласически балет, посткласически балет, танц с характер от репертоара на класическия балет. Разрешени са както оригинални хореографии (Swanlake, LaBayadere и т.н.), така и новосъздадени хореографии. Чиста класическа техника, в туфли или палци (за над 12 годишни).

National/ Folkloric Dance

Оригиналната хореография е позволена, но не е задължителна. Фолклорно – танцовата традиция трябва да се запази. Костюмите и музиката трябва да отразяват фолклорната традиция.

Contemporary Modern

Тази категория може да включва както модерни, така и съвременни танцови стилове. Модерният танц първоначално се отделя от класическия балет чрез освобождаване на движението от стриктно грациозната форма. Тя включва техники на пионери в танца като Martha Graham, Jose Limon и Lester Horton. Съвременният танц е по-изследователски и свободен. Това е постоянно променяща се категория балет. Тя включва много различни принципи на движение и неконвенционална хореография. Това е все по-променящ се и експериментален стил, отличаващ се със свой собствен „език“. Тази категория включва и новите популярни американски съвременни стилове в творби от Mia Michaels, Sonya Tayeh и Erica Sobol. За предпочитане е инструментална музика (без вокали), но не е задължително.

Lyrical

Лирическият балет съчетава елементи от балет, джаз танц и някои модерни танци. Танцът внушава емоция чрез изразителна хореографска лексика и чрез много внимателно следене на музикалния съпровод. Тя се фокусира върху изразителността на танцьора. Движенията на лиричните танцьори се опитват да покажат смисъла на музиката. Музика с вокали и текстове на песни е за предпочитане, но не е правило което е задължително да се спазва.

MTV Commercial

Сливане на различни танцови стилове с новосъздадените хореографии, вдъхновени от традицията „MTV“, вариетета и популярни певци групи. Това е популярният стил на джаза, на смесица от джаз, фънк, хип-хоп или други стилове, които можете да видите както изпълнени на  живо, така и във видео клипове. Акцентът е върху презентация, стил, изразяване и представяне.

Open

При него всички танцови стилове са позволени. Категорията включва комбинация от стилове. Акцентът е върху оригиналност при комбиниране на различни стилове и танцови техники. Необходима е ясна и чиста танцова техника във всеки избран стил.

Jazz

Джазът е енергичен танцови стил, състоящ се от уникални движения в зависимост от специфичния стил и епоха която представя. Ходовете трябва да отразяват техниката на джаз танц (оформления, джаз пируети, ритници, джаз стъпки и т.н.), които се основават на техника от класическата балетна школа. Музиката в джаз-танца може да варира. От класически джаз, театър джаз, латино джаз до съвременна музика. Джаз танца насърчава индивидуалната изява и развитието на личен стил.

Musical Theater

Всички стилове са разрешени, включително и двете класически и съвременни мюзикъли. Примери: от 1930 (Singing in the rain, Oklahoma, Cabaret, Sweet Charity) до наши дни (MammaMia, Producers, Chicago, Wicked и т.н.). Сюжетът, характеристиката и костюмите трябва да отразяват избрания музикален театър. Музикалният характер трябва да бъде разпознаваем.

Tap

Трябва да има ясна “tap” техника. Подходящият избор на музика е от съществено значение. Не са разрешени “tap” звуци на музикалния запис.

Urban Dance Styles

В хореографията на танците, принадлежащи към съответната категория Urban танц, може да се забележат различни танцови стилове на хип-хопа като например Oldschool и Newschool.

Oldschool включва: поп звучене, джаз рок и други

Newschool включва: NewStyle, krumpin, dancehall и други

Housedance (придвижване, крик) също се счита за част от тази категория. Също така са включени: wacking, voguing и експериментиране.

Хореографията се използва за вдъхновение, но не бива да се копира, изпълнителя трябва да бъде креативен.  Както Hip-Hop е личен израз на емоции или ситуации и преживявания. Обиден език и насилствени прояви са забранени в музиката и изпълнението. Акробатичните движения са допустими, но танците трябва да доминират.

B-boying

В основата си танца се състои от: придвижване (например: шест стъпки, коляно-стъпка, …), нагоре-рок (например: битка-рок, индийска стъпка, …), замръзва (сблъсък, …) и мощни движения (например: въртене на глава, вятърни мелници, …).

Акробатика (например: преобръщане, пеперуди) и свободен стил са разрешени, но не трябва да доминират.

Acrobatic Dance

Акробатиката включва, както основните акробатични движения, като завъртане напред и назад, стойки, цигански колела, така и използване на други акробатични движения и техника, като е необходимо да преобладава включването на танцови елементи. Всички танцови стилове са позволени, но журито трябва да бъде креативно в тълкуванието си. Този танц следва да бъде оценен като танц, а не като гимнастически номер.

Production Number

Трябва да има ясна тема, която ще ви отведе на театрално пътешествие, което има начало, среда и край. Тук са позволени всички танцови стилове. Само за групи (над 9 годишни).

Категории
Facebook страница